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 for the Self Storage Legal Network 
Each month SSLN partners Carlos Kaslow and Scott Zucker will select a 
question from a SSLN subscriber on an important self storage legal issue and 
provide their best advice on dealing with the problem.

QUESTIONS

Question: We have conducted our own auctions for many 
years. An auctioneer recently came to our facility and told 
us that a licensed auctioneer must perform self storage lien 
auctions. He even suggested that we could be fined and our 
business shut down if we continued to perform our own 
auctions. Are self storage operators required to retain a 
licensed auctioneer to handle their auctions? He indicated 
that he would handle our auctions for 25 percent of the 
gross. We would prefer to continue doing our own auctions 
but are concerned about breaking the law.

Answer: Whenever anyone tells you that you are engaged 
in an action that is against the law, you should ask him or 
her to provide you with the reference to the law so that you 
may review it. This is especially true when the messenger 
has a financial interest in the law or regulation that you are 
supposedly violating. While several states license auction-
eers, it requires a careful reading of the law to determine 
if the law applies to a self storage auction conducted by 
the facility owner.
Twenty-two states do not license auctioneers. For example, 
California, Michigan and Missouri are among the states 
that do not license auctioneers. However, even if your 
state issues licenses for auctioneers, it does not mean that 
you must use a licensed auctioneer to conduct your lien 
sales. Auctioneer licensing laws exist to regulate persons 
in the auction business and not to give auctioneers a 
monopoly on conducting such sales. This is one reason 
every auctioneer licensing law has exceptions to the basic 
requirement that a licensed auctioneer must conduct an 
auction sale. Consider the Georgia auctioneer licensing 
law that appears to bar any person other than a licensed 
auctioneer from conducting an auction; however, the law 
contains several exemptions. One of those exemptions 
applies directly to Georgia self storage operators. The 
exemption states:

This chapter shall not apply to any person conducting 
a public sale of personal property pursuant to the 
provisions of Code Section 10-4-213.

Georgia Code section 10-4-213 is the state’s self storage 
lien law enforcement section. So Georgia operators are 
not required to hold an auctioneer license to conduct 
their lien sales because the auctioneer licensing law has a 
specific exemption. Georgia is unusual in the specificity of 
the exemption, but many states have exemptions that are 
applicable to self storage lien sales conducted by facility 
owners. The Ohio auctioneer licensing law also seems to 
require all auction sales to be conducted by an auctioneer. 
However, the Ohio requirement is not absolute. The Ohio 
law exempts the following sales from the auction-licensing 
requirement: 

(1) Sales at auction that either are required by law to 
be at auction, other than sales pursuant to a judicial 
order or decree, or are conducted by or under the 
direction of a public authority;

The Ohio lien law requires that the property be sold 
through a public auction and therefore the above exemp-
tion would apply. The Ohio exemption is similar to that of 
many other states. In the past 30-plus years since the self 
storage lien laws have been in effect, only Pennsylvania has 
taken action against a self storage operator, contending 
that the storage operator violated the state’s auctions laws 
when conducting his own lien sales. This enforcement 
appears to be an anomaly, because the auction authority 
has not taken any other actions against any other storage 
operators in the state that continue to conduct their own 
lien sales and do not hold an auctioneer’s license.
While the auctioneer who said that a lien sale must be 
conducted by a licensed auctioneer could be right, you 
should be very skeptical. Storage operators who are 
concerned about the legality of conducting their own lien 
sales should consult their legal advisor on what the law of 
their state or local jurisdiction may actually require and 
how it applies to their self storage business. Although you 
may want to retain an auctioneer to run your self storage 
lien auctions, you probably should not take legal advice 
from an auctioneer concerning whether or not you are 
permitted to conduct your own lien sales.  v


